Borowski Glasstudio *

Glasstudio Borowski werd opgericht in 1990 door Stanislaw Borowski. Hij werd geboren in Moutier (Frankrijk 1944) en bekwaamde zich vanaf 21 jaar in het bewerken van glas te Krosno (Polen). Zijn mondgeblazen werken zijn veelal surrealistisch van aard. Het zijn driedemensionele sculpturen met een dramatische of karikaturale toets. Stanislaw Borowski is international erkend als ‘Master in Glass’.

Zijn zonen, Pawel en Wiktor, namen in 1993 de leiding over. Hun werk is hedendaags en gekend voor de ongewone vormen en diepe kleuren.
Al deze voorwerpen hebben één ding gemeen: zij dragen een duidelijke en onmiskenbare handtekening, waardoor ze torenhoog boven de algemene, hedendaagse designvoorwerpen uitsteken. 
De sterke, intensieve kleuren, de weelderige vormen en de flinke dosis humor en gekheid zijn schitterend. Zij zullen steeds zeer exclusief en uitzonderlijk blijven.
Het is dan ook niet te verwonderen dat Pawel Borowski ook unica vervaardigt.
Deze schalen en andere objecten bieden hem de mogelijkheid om zich intensiever met een bepaald thema bezig te houden. Dit geldt zowel voor het inhoudelijk element als voor de technische aspecten.
Typisch voor zijn werk, of het nu om schalen of om objecten gaat; is een zekere geslotenheid en rust. De afzonderlijke elementen sluiten perfect op mekaar aan. Ze vormen, formeel gezien, eerder een harmonisch geheel. Het hoofdthema van zijn unica is het menselijk gelaat.
 De tittels zeggen weinig over de achterliggende thema’s. op die manier wordt geen enkele toeschouwer, noch zijn fantasie, door Pawel Borowski aan banden gelegd.


De werken van de Glasstudio, verfrissend met een vleugje humor en avantgardistisch, worden geëxposeerd in verschillende internationale kunstgalerieën


Tekst: Monica Borgward 2002 (uit de visionaire wereld) borowski-studio.com