Lut Laleman *

Lut Laleman, (° 1958)
Zwart, wit, zwart-wit .
Ogenschijnlijk lijkt mijn werk eenvoudig. Voor wie verder kijkt, getuigt het van een enorme complexiteit. Mijn éénlagige, contrasterende vormen zijn opgebouwd uit ragfijne rolletjes porselein. Zwarte en witte porselein wisselen elkaar af in verticale en horizontale elementen. Hierdoor ontstaat er een boeiend lichtspel. Het licht vloeit door mijn objecten als een rivier door een landschap. Het oppervlak doet denken aan weefsel of vlechtwerk.
Dat maakt ook dat mensen mijn werk altijd willen betasten.
Dit werk ontstond uit een verlangen om de eigenschappen van porselein te doorgronden. Door onderzoek en veel experimenteren heb ik een eigen visie ontwikkeld . De manier waarop ik het porselein gebruik, speelt een grote rol in de originaliteit van mijn objecten.
Mijn inspiratiebron is de materie zelf. Het maken baart ideeën die op hun beurt nieuwe ideeën voortbrengen. Nieuwer werk zijn mijn ondiepe schalen, tegelijkertijd in twee lagen opgebouwd. Zwarte en witte microscopische puntjes zijn in mathematische reeksen aangebracht. Er ontvouwt zich een rijk patroon. De complexiteit van de patronen en de grootte van de vormen vragen veel precisie en geduld.
Elke handeling moet op het juiste moment gebeuren. Doch de techniek wordt hier niet enkel meer gebruikt om vormen te realiseren, maar het wiskundig spel met patronen wordt als het ware het concept, het onderwerp van het werk.
Door deze zwart-wit filosofie krijgt mijn werk er een dimensie bij en heeft dit geleid tot mijn recente werken.
Mijn werk maakte een enorme evolutie in korte tijd.
In korte behaalde mijn werk zowel binnenlandse als buitenlandse prijzen zoals een eervolle vermelding in Korea , een ‘special judges award’ in Japan, en de ‘Beierse Staatsprijs’ in München.
Recent ontving ik een nominatie in Westerwaldmuseum(D). Mijn werk is eveneens geselecteerd in talrijke internationale competities.