Helene Soete *

°1961 , woont en werkt in Lille, Frankrijk.
De flessen in steengoed van Hélène Soete laten ons niet ongeroerd. Met hun karakter, elegantie, soberheid en fragiliteit spreken ze tot onze verbeelding.
Het verhaal van Hélène begint in Bordeaux, haar geboorteplaats. In de wijnkelders van haar grootvader zag ze meermaals hoe de lokale “nectar” in flessen werd gebotteld. Als een ritueel werden deze flessen uitgekozen, geteld en gewassen met zand.
In Lille groeide ze op met liefde voor handenarbeid en ontdekte ze bij haar uitstappen naar zee, SOS-flessen. Deze intrigeerden haar keer op keer en werden later een bron van inspiratie.
De fascinatie voor keramiek ontwikkelde zich in het atelier van Jean Brisy, nadat Hélène een opleiding gevolgd had bij Gil Browaeys.
Hélène zoekt, als keramiste, telkens opnieuw naar de juiste vormen, materialen en laat graag het lot meespelen. Er is steeds een berekend resultaat maar het emailleren, het gebruik van de verschillende metalen en verschillende bakprocessen brengt verrassende toevalligheden met zich mee.