Olivier Coulon *

Geboren in 1966 in Parijs (Frankrijk)
Opleiding: Acadťmie des Beaux-Arts, Waver en Academie voor Schone Kunsten, Bosvoorde
Woonde in Parijs en Amsterdam
Woont en werkt in Brussel
Beeldend kunstenaar
De Franse schilder Olivier Coulon woont al 19 jaar in BelgiŽ.
Zijn eerste contacten met de kunstwereld zijn verbonden met jeugdherinneringen. Als kind verdeelde hij zijn tijd tussen het atelier van zijn grootvader en dat van de beeldhouwer Cazaux.
In 1996 begint Coulon opnieuw te tekenen. Hij gaat les volgen bij Dominique Fournal aan de Acadťmie des Beaux-Arts van Waver en oefent gedurende drie jaar onafgebroken op het naakt. Daarna komt hij in Brussel wonen om er bij Christos Youkopoulis aan de Academie voor Schone Kunsten van Bosvoorde de lessen naar levend model te volgen. In 2003 volgt hij een bijscholingscursus aan de …cole des beaux-arts in Parijs. In die periode schildert hij alleen naakten en aarzelt tussen figuratief en abstract, zijn lijnvoering wordt vrijer en zijn kleurenpalet meer uitgesproken.
In 2004 voert zijn ontdekkingstocht door de oude volkswijken van Brussel hem onder andere naar de Marollen, waar de koppen van de buurtbewoners hem inspireren tot een reeks kroegportretten.
In 2005 krijgt het schilderen de overhand en beslist hij om er zijn beroep van te maken.
Op zoek naar uitwisseling en gezonde creatieve wedijver met andere beeldend kunstenaars kiest hij in Brussel voor een groepsatelier: de Ateliers Livourne, daarna de Ateliers Guerlache.
In 2009 gaat hij terug naar Frankrijk en schildert er een jaar lang onder het zuiderse licht.
Terug in Brussel, in 2010, vindt hij opnieuw een atelier in een kunstenaarscollectief (de Ateliers de la Limite, Sint-Joost) waar hij de enige beeldend kunstenaar is. De anderen zijn eerder actief in dans, video, performance en animatiefilm.
Begin 2011 installeert hij zich in een nieuw atelier (collectif hippodrome) in Elsene.
Tentoonstellingen en Prijzen:
1996-2005 Eindejaarstentoonstelling Academies van Waver en Bosvoorde. Brussel. BelgiŽ
2002 Tentoonstelling in het stadhuis van het 13e arrondissement in Parijs. Frankrijk
2003 Tentoonstelling in de firma Adventis Europe. Brussel. BelgiŽ
Tentoonstelling ďLes Amis du 187 Rue HauteĒ. Brussel. BelgiŽ
2004 Tentoonstelling ďLofts de LotĒ. Lot. BelgiŽ
2005 Art Gallery DERAPAGES. Brussel. BelgiŽ
2007 Boycott Gallery. Brussel. BelgiŽ
2008 Tentoonstelling voor de Swatch Group en geselecteerd door het Modehuis Lanvin in het kasteel van Koekelberg. Brussel.
Tentoonstelling Galerie Kleine Zavel. Brussel
2009 Tentoonstelling Boycott Gallery. Brussel
2010 Groepstentoonstelling ďGiantsĒ in Tour & Taxis. Brussel
2012 Wedstrijd de Canvascollectie, tentoonstelling van de geselecteerde werken in BOZAR. Brussel

Wanneer hij koppig en standvastig aan het schilderen en tekenen is in zijn atelier (in Elsene), laat hij zijn ideeŽn de vrije loop, bundelt ze en geeft ze vorm in een ijle atmosfeer vol van romantische en literaire invloeden.
Hij construeert filmisch gekadreerde ruimtes, geaccentueerd door schaduwen en bepaalde perspectieven, waarin vaak begin twintigste-eeuwse behangpapiermotieven zijn verwerkt. Zijn figuratieve schilderkunst toont bizarre plekken waar als het ware geŽnsceneerde personages lijken te zweven in zijn spookachtige decors.