Tjok Dessauvage *

Tjok Dessauvage (°1948 België).
Opleiding aan Sint Lucas-academie te Gent.
Tjok is zonder twijfel een grootmeester in de oude techniek Terra Sigillata.
Alle grote beschavingen hebben hun cultuur en leefgewoontes via potscherven en de tekeningen op aardewerk overgeleverd. Klei is een survivor.
Tjok noemt het de DNA van de kunst.
Zijn potstructuren zijn gesloten. Dit is zijn handelsmerk geworden. Men heeft een groter leesvlak met meer mogelijkheden tot inkervingen en een rijkere symboliek. Meestal vertrekt hij vanuit de combinatie van geometrische basisvormen: de halve bol, de omgekeerde kegel en de cilinder. Zo ontstaat de potstructuur, waarvan de monumentaliteit, de ruimtevorm, de draagwijdte onmiskenbaar zijn. Ze bezitten een sterke aanwezigheid, zowel fysisch als door het gevoel van verborgenheid van de binnenzijde. Ze bezitten een dubbele kracht : de impact als gestalte en de ondersteuning van een mededeling op de bovenzijde.
Een grote verscheidenheid aan onderwerpen worden verwerkt in de potstructuren : abstracte lijnen die energie, het opwekken van energie en de beheersing van energie symboliseren. Hij baseert zich bv op klassieke goniometrie, luchtfoto’s, microstructuren, enz…
Zo beleeft en verwerkt Tjok Dessauvage de wereld en zijn bewoners in de hoop het rustgevende, contemplatieve element van het leven op te roepen.
Tjok Dessauvage is wereldbekend voor zijn werk. Hij won talrijke prijzen en heeft reeds talloze exposities gehad over heel de wereld.